Sunday, 22 March 2015

Interpretarea cartii "Bhagavad Gita"

Bhagavad Gita, "Cantarea lui Dumnezeu" sau "Cantecul divin",este un vechi text epic sanscrit cuprinzand 700 de versete sau (701 dupa unele recenzii) din Mahabharata.
Krishna , asa cum il numeste autorul Bhagavad Gita ca Bhagavan  (cel divin) si chiar versurile insele folosesc stilul sanscrit.
Lucrarea este scrisa intr-o forma poetica , permitand cantatul ei traditional ; de aici si titlul care se traduce "Cantecul celui divin".
Bhagavad Gita este venerata ca fiind sacra de catre marea majoritate a traditiilor hinduse si in special de asa-numitii adepti ai lui Krishna.
In vorbirea curenta este citata ca "Gita".

Aceasta carte este libera de orice dogma.Continutul ei ofera un cod moral complet si bine argumentat.Satisface atat mintea, cat si sufletul. Este atat filozofica cat si devotionala.Apelul ei este universal, iar limba este incredibil de simpla.



                       Interpretarea cartii "Bhagavad Gita"


  • 5 Paandavas - reprezinta cele 5 simturi ale noastre: simtul tactil, gustul, mirosul, vazul si auzul; noi de-asemenea avem si alte puteri ca: ganditul, vorbitul, plimbatul etc.
  • Numeroasele Kauravas - reprezinta dorintele noastre care nu se termina niciodata, conducand la placeri si dureri pentru a fi experimentate de catre suflet prin diverse forme de traire pe diverse planete: Pamant, Rai, Iad...
  • Shri Krisha - el, ca vizitiu reprezinta Mintea noastra, adica " directorul " vietii noastre. Sufletul este legat de corp prin minte.
  • Carul cu 4 cai si 2 roti - reprezinta vizitiul/manipulatorul de viata si anume mintea trebuie sa controleze mania, egoul, lacomia, deceptia. Aceasta este pentru a asigura non-violenta, pacea, adevarul si simplitatea. Cele 2 roti reprezinta sacrificiu si iertare.
  • Kurukshetra - este campul de lupta. Exemplu: forma noastra actuala de viata ca un uman.
  • Razboiul - reprezinta razboiul in care cele 5 simturi trebuie sa lupte impotriva dorintelor pentru detasarea sufletului de placeri si dureri.Controlul mintii peste cele 5 simturi , permite sufletului iluminare pentru cresterea spirituala.Meditatia ajuta la realizarea detasarii a sufletului din capcana "Karma" , referitor la placeri si dureri , cauzate de actiuni prin gandire, vorbire sau actiuni fizice ,fie direct sau indirect.
  • Conversatia intre Shri Krishna si Arjuna: reprezinta procesul de invatare , in care noi trebuie sa experimentam ca sa invatam.adevaratele principii spirituale.
  • Victoria: noi,sufletele eternale, trebuie sa invingem dorintele noastre cu controlul celor 5 simturi, care sunt indreptate catre minte. Trebuie sa ne detasam propriul nostru sine. Sufletul in prezent este in calitate de fiinta umana pe unul dintre planete : Pamant.Cand sufletul atinge "Omnisciența", atunci devine complet luminat. Un astfel de suflet este eliberat din ciclul nastere-moarte, in diferite forme materiale ale vietii, repartizate pe diverse planete materiale. La sfarsitul unei astfel de "vieti umane" sufletul intră in "spatiul spiritual", adică atinge "Mântuirea". Acesta este de asemenea, numit ca "Moksha / Nirvana" etc. în diferite limbi. Astfel, sufletul invinge si castiga libertatea de plăceri materiale, dureri și formalitățile atasate la formele materiale ale vieții totdeauna.




No comments:

Post a Comment